родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
27 ноември: Ден на народната памет
30 ноември: Андреевден
1 декември: Световен ден за борба срещу СПИН
Празник на Ботевград
2 декември: Международен ден за отмяна на робството

Мишкинден

МишкинденДенят след Димитровден народът празнува Мишкинден.
В различните краища на страната празникът има различни имена - в Източна България се нарича Мишинден или Мишкинден, в Западна България е Пога̀нци, Пога̀ншляк и Очо̀вден в Югозападна България.
Датата на празника също варира според региона. В Източна България той е на 24 ноември, когато е Св. Екатерина, в Северозападна България - на Песи понеделник(първият понеделник от Великденските пости), в Странджа и Родопите - през първите три дни на февруари (Трифонци), а в Беломорска Тракия - от Коледа до Богоявление.

На този ден рано сутринта най-старата жена от къщата отива в обора и взима най-прясното изпражнение на кравата и с него мазва стените на огнището, кътовете и праговете на вратата; мазва хамбара и зимника. Когато се измаже всичко, което се смята за необходимо, остатъка се лепи над горния праг на вратата. На някои места в България за тази цел се ползва кал. Докато извършва тези действия, жената трябва да е със затворени очи (зажумяла). Вярва се, че по този начин се "замазват" очите на мишките и те остават слепи през годината.


На някои места в България се палят снопове тръни и една от домакините върти запалените снопове с думите: "Бягайте, мишки, плъхове, защото ви гонят Свети Димитър и Свети Нестор с огън и тръни!"
Другаде (в Източна Тракия) стопанката шие върху парче плат, за да зашие устите на мишките, след което го хвърля в огъня.

През този ден не се извършва женска работа. Не трябва да се шие, преде, да тъкат, тъче и т.н. Жените зашиват предната и задната част на полите си, за да "зашият" символично очите на мишките. Не трябва да използват остри предмети, "за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби".

В някои райони правят "Мишкина сватба", чиято цел е да предпази от вредните гризачи.

Народната легенда гласи, че "мишките излезли от корема на езичник, когото Св.Нестор победил в битка", а според друго предание - мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян.
Свети Нестор
В действителност Св.Нестор е християнски светец мъченик, живял в Солун по времето на Свети Димитър(края на 3-ти и началото на 4-ти век).
По това време император Максимиан устройвал гладиаторски игри, в които великана Лий се биел с християните, след което ги хвърлял отвисоко върху копия, обричайки ги на мъчителна смърт.
Подкрепен за желанието си от Димитър, Нестор решил да се изправи срещу великана Лий, а Бог му дал сила да го надвие. Ядосан обаче Максимиан, заповядал да посекат с меч Нестор, а Димитър да бъде пронизан с копие в килията си.Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1866 - роден в Търново проф. Васил Златарски, историк, умрял на 15 декември 1935
♣ 1891 - роден в с.Воден, Разградско Иван Багрянов, политик, министър-председател, осъден от народния съд на смърт и екзекутиран на 1 февруари 1945
♣ 1919 - подписване на Ньойския мирен договор. Ден на народната памет
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media