родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
* Св. преподобни Евтимий Велики. Св. Евтимий, патриарх Търновски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
20 януари: Св. Евтимий, патриах Търновски
21 януари: Ден на родилната помощ
25 януари: Св. Григорий Богослов
Ден на българското радио
26 януари: Международен ден на митниците

Андреевден

АндреевденНа 30-ти ноември Българската Православна църква почита паметта на Св. апостол Андрей Първозвани. В народния календар денят е известен като Андреевден. В различните краища на страната се среща още като Андреювден, Андрея, Ендрин, Едрей, Дрейовден, Едревдън или Мечкинден.

История
Свети апостол Андрей е първия от апостолите, повикан от Исус Христос да го последва. Първоначално е бил ученик на Йоан Кръстител, но когато при река Йордан Йоан Предтеча посочил на народа Исус с думите "ето го агнеца Божий", Андрей тръгнал подир Спасителя. Повикал и брат си Симон(Петър), който става най-предания Христов ученик.
След Христовото разпятие, Андрей тръгва да проповядва на север. През Гърция, Мала Азия, по нашите брегове на Черно море той стигнал до страната на скитите. За това е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Андрей е основал и църквата във Византион като ръкополага за пръв епископ Стахий, един от 70-те Христови ученици.
Свети апостол Андрей Първозвани загива мъченически разпънат на кръст в гръцкия град Патра. Мощите му почиват в италианския град Амалта пренесени там от кръстоносците.


Традиции, обреди и обичаи за Андреевден
Според народното вярване от този ден денят започва да расте с едно зрънце всеки ден. с Това вярване е свързан и обредът в навечерието на празника да се варят в ново гърне различни зърна - жито, грах, царевица, боб, леща и други, за да наедряват. От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава "високи" (добри) посеви, а останалото се изяжда. От него се дава и на домашните животни, за да е добър приплодът им. Жените раздават от варивото из махалата, за да е плодовита годината.
В северна България Андреевден се почита и като празник на мечките - "Мечкинден",като се вярва, че Свети Андрей е техен господар. Според народното предание някога св. Андрей бил самотен отшелник в планината. Там обработвал малка нивица, но мечка изяла вола му. Светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята. Преди изгрев слънце на Андреевден най-възрастната жена в семейството взема шепа варени зърна и филия хляб и ги хвърля нагоре в комина или върху покрива на къщата със заклинанието: "На ти, мецо, кукуруз, че да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!".

Имен ден имат Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1853 - роден в гр.Елена Стефан Савов Бобчев, общественик и публицист, умрял на 8 септември 1940
♣ 1878 - освободен Батак
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media