родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
22 юли: Св. Мария Магдалина
25 юли: Успение на св. Анна
26 юли: Празник на жандармерията
27 юли: Свети Великомъченик Пантелей
Пантелей пъътник / Воден Пантелей

Свети Мина - покровител на семейството

Свети минаНа 11-ти ноември(24-ти ноември по стар стил) почитаме Свети великомъченик Мина Котуански.

Мина Котуански е египетски християнин от края на 3-ти век. Роден е в Александрия. Служил в римските войски в Котуанска област. Това е времето на римския император Диоклетиан, известен с преследванията и мъченията на християни.
Мина напуска армията и се отдава на отшелничество в пустинята близо до град Котуан. Загива мъченически през 296 година. Заловен е от градоначалника затова, че изобличава самозабравилите се езичници. Измъчван е жестоко и накрая обесен с главата надолу. Войниците отсичат главата му и запалват тялото. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. След това пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.


В българските традиции Свети Мина е един от най-почитаните светци известен като покровител на семейството. Счита се също за закрилник на сираците, бедните и бездомните. Приет е за патрон на народните лечители и знахари.

В народните представи свети Мина е господар на вълците, които трябва да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до началото на коледните пости. По това време хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които могат да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.
На този ден стопанките лепят с кал и тор входа на огнището, на прага и зад вратата, за да залепят очите на вълците. Мъжете завръзват ножиците, за да не хапят.
За да се здрави и невредими, жените не сядат на стана, не шият, не бродират, не се решат с гребен.
На мъжете е забранено да чукат сол, да сечат дърва и да чистят оборите и кошарите. Така предпазват себе си и домовете си от страшните горски животни.

Имен ден празнуват: Мина, Минко, Минчо, Минка.
Също така имен ден имат Виктор и Виктория по името на друг християнски мъченик - Виктор, служил като войник в римската войска в Италия по времето на император Антонин(138-161 г).


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1910 - родена в София актрисата Ирина Тасева, умряла през 1990 г.
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media