родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
30 май: Света Емилия
Празник на град Козлодуй
31 май: Световен ден без тютюнопушене
1 юни: Международен ден на детето
Празник на град Враца и село Дуранкулак

Никулден

Свети НиколаНа 6-ти декември почитаме паметта на Свети Николай Чудотворец.
Светецът е роден през 280 година в град Патара на Малоазийската провинция Ликия. По времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за архиепископ на град Мира(днес гр.Демре, Турция) на провинцията Ликия. Затова е известен като Николай Мирликлийски. Участвал е в Първия вселенски църковен събор в Никея през 325 година. Умира на 6-ти декември, 342 година. През 1087 г. мощите на св. Никола са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика.

Свети Никола е първообраза на дядо Коледа
Според легендата по онова време в град Патара един богат човек изгубил състоянието си. За да запази охолния си начин на живот, той бил решен пожертва доброто име на трите си дъщери. Като узнал за състоянието и помислите на съгражданина си, младия Никола решил тайно да се притече на помощ като подхвърлил кесия със злато през прозореца в дома на девиците. Така бащата получил зестра да омъжи най-голямата си дъщеря. Историята се повторила още два пъти и така всички дъщери били омъжени и спасени от позор.

Друга легенда за светеца разказва как веднъж, когато бил в откритото море го застига страшна буря, и поради дупката на дъното в лодката започна да навлиза вода. Той е бръкнал във водата с ръка, извадил от там един шаран и запушил дупката с него. Оттогава, шаранът се счита за жертвена риба и присъства на празничната трапеза.


Традиции и обичаи
Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба, обикновено шаран. Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като "рибник". Ето и някои рецепти за приготвяне на шаран: виж тук

Поверия за Никулден
Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява.
Стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост наречена кръхче или дъна се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от зли очи и уроки.
Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Никола, за да пази лодката от бурите и ветровете

Имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо

Никулден е празник на моряци, рибари и на банкери.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1894 - пада правителството на Стефан Стамболов. Начело на новото коалиционно правителство застава д-р Константин Стоилов
♣ 1878 - подписана е тайна конвенция между Англия и Русия, с която Русия, един месец преди да почне Берлинския конгрес, се съгласява да се намалят значително размерите на българското княжество и Санстефанския мирен договор да се подложи на цялостна ревизия
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media