родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
20 януари: Св. Евтимий, патриах Търновски
21 януари: Ден на родилната помощ
25 януари: Св. Григорий Богослов
Ден на българското радио
26 януари: Международен ден на митниците

Игнажден

Свети Игнатий (Тази година Българската православна църква премести Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември. Причината е, че празникът съвпада с неделята, в която трябва да започнат предпразненствата за Рождество.)

На 20-ти декември е почитаме Свети Игнатий Богоносец. Според преданието той е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: "ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно". Той бил ръкоположен от свети апостол Петър за Антиохийски епископ, където проповядвал Христа. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете.

Традиции и обичаи
В българските народни традиции денят е известен като Игнажден. Смята се, че денят има магическа сила и за това предците ни следяли всички символи и знаци през този ден, извършвали се и много магически ритуали.

В огнището се слага голямо дърво наречено Бъдник с него се вика Бъдни вечер. Вярва се, че ако надникнеш в огъня на Бъдника ще видиш миналото и настоящето си. Неомъжените моми слагат в огъня еньовска китка за да видят лика на бъдещия си съпруг.

Най-важното на този ден е кой пръв ще влезе в къщата. Обичаят се нарича полазване. Според това кой човек първи влезе в дома сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодородна.


Полазникът пристига рано сутрин, носейки дърво в ръката, поздравявал стопаните и пожелавал: "Да ви е честита младата година!". След това разравя с пръчка добре огнището с Бъдника за да излезнат искри и изричал: "Колко искрици, толкова пиленца, шиленца, теленца, дечица, мед и масло, бяла пшеница по сираци, сиромаси и по цял народ!". След това поръсва с пшеница и благославя да порастне жито там дето е расло и дето не е расло. На стола, където стои полазника, се слага глава чесън против магии, след това стопаните го гощават богато и даряват с кърпа и риза.

На Игнажден не се дават пари назаем. Нищо не трябва да се изнася от къщата, а в къщата трябва да се влиза с пълни ръце.

Дните от Игнажден до Бъдни вечер се наричат Мъчници. В една народна песен се пее "Замъчи се Божа майка, от Игнажден до Коледа". Смята се, че през тези дни нераждалите жени не трябва да подхващат домакинска работа за да раждат по-лесно. Другите обаче работят здраво. Почиства се основно къщата, а метлата с която е била заметена се изхвърля заедно с боклука. А на малките деца се издърпват ушетата за да растат по бързо!

Празнична трапеза
На Игнажден е и първата кадена вечеря, която е постна. Ритуалът на прикадяването се извършва само на най-големите празници, когато трапезата е едновременно празнична и поменална. Стопанката меси обредна пита с мая, която вечерта се разчупва. У когото остане по-голямото парче се смята, че в него ще е късмета.
Проготвя се жито и царевица за берекет и първо се дава на момите в къщата. Готвят се и сармички. Домакинята дава по два ореха на всеки от семейството а на Бъдни вечер се гадае по тях. Месят се колачета за здраве. Сервира се също ошав, картофи, ястия с праз или булгур, мед.


Имен ден празнуват: Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1853 - роден в гр.Елена Стефан Савов Бобчев, общественик и публицист, умрял на 8 септември 1940
♣ 1878 - освободен Батак
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media