родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. Тарасий, патриарх Цариградски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
1 март: Баба Марта
Св. прпмчца Евдокия
Международен ден на гражданската защита
Международен ден за борба против ядреното оръжие
3 март: Освобождението на България

Стефановден

Първомъченик СтефанНа 27-ми декември почитаме паметта на Свети Стефан. Той е оставил името си в историята като първата жертва в името на християнската вяра. Архидякон Стефан е създател на първата християнска общност в Йерусалим. Страхувайки се от популярността, която набира, Синедриона(съвета на юдейските старейшини) възбужда народа срещу него с обвинение, че хули Бога и Моисеевия закон. Убит с камъни от разярената тълпа, първомъченик Стефан умира с думите "Господи, не им зачитай този грях!".

Традиции и обичаи на Стефановден
Това е третият ден на Коледа и последният празник за годината. С него се "затваря кръга" на старата година. На този ден цялото семейство се събира на трапезата. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини. На масата задължително има месни ястия според обредната трация - свинско с кисело зеле и месна баница.


С празника се свързва и обичаят Ладуване, наричан още Дайлада, Тайлада, Топене на пръстени в различните краища на страната. Същността на ритуала е в колективното гадаене за женитба, а името идва от припева "Ой ладо, ладо, момиче младо".
Вечeрта срещу празника неомъжените жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в нов бял бакър пълен с "мълчана вода", донесена от извора. Покриват го с червено було или бяла кърпа и го оставят да пренощува под трендафил или овощно дръвче. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.
Сутринта на празника една от момите облечена като булка, вади пръстените и китките, а останалите припяват ладанки, с които наричат за скорошна сватба и за щастлив брак.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от злите сили. Не се ходи навън през ноща, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от зло.

Имен ден празнуват: Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1872 - умрял митрополит Паисий Пловдивски, изтъкнат деец на църковно-националната борба
♣ 1888 - роден в Битоля журналистът Йордан Бадев, убит от комунистите през 1944
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media