родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. Модест, патр. Йерусалимски. Св. мчк Севастиан и дружината му

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
20 декември: Игнажден
23 декември: Преп. Наум Охридски
24 декември: Бъдни вечер
Св. прпмчца Евгения
25 декември: Рождество Христово (Коледа)

Свети Спиридон

Свети Спиридон ЧудотворецСвети Спиридон е един от великите чудотворци на 4-ти век. Роден е на остров Кипър по времето на римския император Константин Велики. Става епископ в град Тримитунт и участва в първия Вселенски събор в Никея през 325 година. Известен със своите лечителски качества - излекува дори император Констанций II от тежка болест. Освен това заради своята доброта и отзивчивост да помага на бедни и бездомни, печели сърцата на своите съграждани да повярват в Христовата вяра.
Според легендата по време на Никейския събор когато страстите се разгорещили, за да убеди своите опоненти в правотата си, Свети Спиридон стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

Традиции и обичаи
У нас Свети Спиридон е почитан като като закрилник на занаятчиите - тухлари, грънчари, керемидари, бакърджии, обущари и др.
Според народното вярване светеца предпазва от кожни заболявания. Затова жените правят специални обредни хлябове и ги раздават за здраве.

Църквата почита Свети Спиридон на 12 декември, а имен ден имат Спиро и Спиридон.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1852 - роден в Болград, Бесарабия, ген. Данаил Николаев, първият генерал в българската войска, умрял на 29 август 1942
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media