родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. мчци Трофим, Теофил и другарите им. Св. свщмчк Аполинарий, еп. Равенийски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
25 юли: Успение на св. Анна
26 юли: Празник на жандармерията
27 юли: Свети Великомъченик Пантелей
Пантелей пъътник / Воден Пантелей
31 юли: Св. праведни Евдоким (Богородични заговезни)

Нова Година

Новогодишна заряНова Година е основен празник в календара и традициите на всеки народ по света. И въпреки различията в датата на посрещане, обичаите и ритуалите в различните краища на света, едно е общото - настроението, което се обуславя от очакванията и надеждите за настъпващата година.

История
Западната цивилизация, към която принадлежим и ние, е приела своя календар от римляните. В Римската империя Нова година се е посрещала всяка година на фиксирана дата - 1-ви април - денят в който встъпват в длъжност новоизбраните консули. Това се променя през 153 г. пр. Хр. когато в Иберия избухва голямо възстание против римската власт. Това наложило консулите, които били и главнокомандващи в армията, да заемат по-рано своите постове - на 1-ви януари. Този прецедент се превръща в традиция, възприета и от Юлианския календар през 45 г. пр. Хр., а 1-ви април остава като "лъжлива" нова година, впоследствие възприет като ден на хумора и шегата.


Традиции
Традициите на Нова година са свързани с очакванията за една по-добра година. Затова трапезата трябва да е богата и добре подредена. Задължително на нея присъства свинско от прасето, заклано на Коледа. Основното ястие трябва да е птица, обикновено пиле пълнено с ориз, лук и моркови. Както и на Бъдни вечер, на трапезата задължително присъстват лук, чесън, жито, сушени плодове, орехи, туршия - всичко, което е родила земята, с надеждата да роди отново идната година.
Задължителна е и баницата с късмети. Броят на късметите е според броя на хората на трапезата плюс един - за Богородица.
Както и на Бъдни вечер, вечерята започва с прикадяване - ритуал извършан от най-възрастния мъж или жена в семейството.
Дряновите клончета след вечеря се хвърлят в огъня - ако изпукат, е на здраве и берекет.

Сурваки
Сурвакането е най-познатия обичай свързан с Нова година. Името идва от прабългарската думата "сурва", означаваща сила, мощ. Тази дума и днес има същото значение в иранския език.
Сурвакарите са групичка от деца, които посещават домовете на близки и съседи със своите богато украсени сурвакници(сурвачки, сурукници). Сурвакането започва от най-възрастния член на семейството и се благославя цялата къща с думите:

Сурва, сурва година,
червена ябълка в градина
едър клас на нива,
голям грозд на лоза,
жълт мамул на леса,
пълна къща с деца!
Живо-здраво до година,
до година, до амина!


Домакините даряват сурвакарите с дребни пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци.

Свети Василий Велики Васильовден (Василица)
На 1-ви януари Павославната църква почита паметта на Свети Василий Велики - един от тримата отци на вселенската църква. Той е роден около 330 г. сл. Хр. в малоазийския град Кесария по времето на император Константин Велики. Като епископ на Кесария Кападокийска Василий извършил през живота си много добри дела и положил основите на благотворителната християнска дейност. Наречен е Велики още приживе от съвременниците си заради благите си дела.

Имен ден празнуват: Васил, Василка, Васко, Васка, Васа, Весела, Веселин, Веселина, Веска, Веско, Вълко, ВълчоПубликувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1674 - умрял архиепископ Петър Парчевич, роден в Чипровци около 1612
♣ 1902 - родена в Русе оперетната актриса Мими Балканска, умряла през май 1984
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media