родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. мчци Трофим, Теофил и другарите им. Св. свщмчк Аполинарий, еп. Равенийски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
25 юли: Успение на св. Анна
26 юли: Празник на жандармерията
27 юли: Свети Великомъченик Пантелей
Пантелей пъътник / Воден Пантелей
31 юли: Св. праведни Евдоким (Богородични заговезни)

Йордановден (Богоявление)

Йордановден кръстИмето Йордан е едно от най-популярните мъжки имена в България. Може би затова и Йордановден е един от най-почитаните и уважавани празници в българския народен календар. На този ден Православната църква отбелязва кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Тогава според евангелието на Матей, Бог се е явил и посочил своя Син.
"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".
Затова и празникът се нарича още Боявление и Просвещение.

Съществуват свидетелства за честването на празника още от 2-ри век Сл.Хр. Тогава Източните църкви са отбелязвали Богоявление заедно с Рождество Христово(и до днес тази традиция е запазена в Арменската Грегорианска църква). В началото на 4-ти век Римската църква започва да отбелязва Рождество на 25-ти декември - дата на която езичните римляни до тогава са празнували "Раж­да­не на не­по­бе­ди­мо­то Слън­це" - зимното слънцестоене.


Традиции и обичаи за Йордановден
В различните краища на страната праникът е известен под различни имена - Кръстовден, Водици или Водокръщи. Йордановден е последният от т.нар. Мръсни дни. Вечерта срещу празника се приготвя последната(трета по ред) Коледна вечеря. На масата се сервират постни ястия - боб, зеле или сарми, орехи. Хлябът се меси с примес от просено или царевично брашно. Запалва се да догори свещта останала от втората коледна вечер.
Както и на други големи празници, народът вярва, че "небето се отваря" и ако си пожелаем нещо с вяра, то се сбъдва. Затова и някога хората не лягали през тази нощ.
На празника се извършва освещаване на водата, на което присъстват всички. След празничната служба в храма свещеникът хвърля кръста в близък водоем(езеро, река), а младите мъже се хвърлят в студените води да го извадят. Който пръв го открие и извади ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Ако кръстът замръзне или времето е сухо и студено годината ще е добра и плодовита. На мястото където е хвърлен кръста всички си измиват лицето и ръцете за здраве.Рано сутринта момите измиват домашната икона и палешника от каденето на реката или чешмата, за да е бяло житото, което ще се роди.
В Търновския край е популярен обичаят Совойница за прогонване на злите сили преди Йордановден. Група моми, в която има преоблечени булка и младоженец, обхождат къщите, пеят любовни песни, а "булката" ръси със совойнишка вода хората добитъка и постройките.
От този ден започва изпращането на сгледници и започва периодът на сватбите до Великденски Заговезни.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданкa, Йонко, Донка, Данчо, Дана, Божан, Божана, Божил, Божидар, Божидарa, Боян, Бояна, Богдан, Богданa, Богомил, Богомила, Бистра, Бончо, Бона, Бонка.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1674 - умрял архиепископ Петър Парчевич, роден в Чипровци около 1612
♣ 1902 - родена в Русе оперетната актриса Мими Балканска, умряла през май 1984
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media