родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
* Св. преподобни Евтимий Велики. Св. Евтимий, патриарх Търновски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
20 януари: Св. Евтимий, патриах Търновски
21 януари: Ден на родилната помощ
25 януари: Св. Григорий Богослов
Ден на българското радио
26 януари: Международен ден на митниците

Василица - ромската Нова година

ВасилицаВасилица, Банго Васил(Банго Васили, Банго Василий) е най-големият празник на ромите. Това е циганската Нова година. Празнува се по стар стил вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари и празненствата траят по няколко дни.

Банго Васил(куцият Васил) е застъпник на ромите. Според легендата, дяволът решил да изтреби циганите. Примамил ги да минат по един мост и като тръгнали по него, моста започнал да се руши, а те да падат във водата и да се давят. Като видял това Банго Васил им се притекъл на помощ. Те успели да преминат и били спасени.
Според друга легенда, самият Свети Василий спасил циганите от удавяне в бурното море. Светията изпратил ято гъски, на които ромите се качили и стигнали невредими до брега.


Традиция
За празника дома трябва да блести от чистота. Жените чистят къщата, лъскат съдовете, подреждат покъщнината.
Вечерта на 13 януари цялото семейство се събира вкъщи. Домакинята готви петел или гъска с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи.
На трапезата има още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Подрежда се на пода в средата на стаята. Запалват се свещи, трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се. Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил с големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.
До полунощ на 13 януари къщата е заключена, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет.
На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.
Бахтало тумаро Банго Васили (Да ви е честит куцият Васил) - този поздрав си разменят ромите през следващите няколко дни.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1853 - роден в гр.Елена Стефан Савов Бобчев, общественик и публицист, умрял на 8 септември 1940
♣ 1878 - освободен Батак
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media