родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
✝ 4 Неделя на Великия пост Преп. Йоан Лествичник. Св. Кирил, патриарх Йерусалимски. Мчк Трофим и 10 000 мъченици в Никомидия. Св. Анин. (Вас. лит.)

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
19 март: Св. мъченици Хрисант и Дария
20 март: Международен ден на франкофоните
21 март: Ден на Земята
Ден на борбата за ликвидиране на расовата дискриминация
Празник на Кюстендил

Василица - ромската Нова година

ВасилицаВасилица, Банго Васил(Банго Васили, Банго Василий) е най-големият празник на ромите. Това е циганската Нова година. Празнува се по стар стил вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари и празненствата траят по няколко дни.

Банго Васил(куцият Васил) е застъпник на ромите. Според легендата, дяволът решил да изтреби циганите. Примамил ги да минат по един мост и като тръгнали по него, моста започнал да се руши, а те да падат във водата и да се давят. Като видял това Банго Васил им се притекъл на помощ. Те успели да преминат и били спасени.
Според друга легенда, самият Свети Василий спасил циганите от удавяне в бурното море. Светията изпратил ято гъски, на които ромите се качили и стигнали невредими до брега.


Традиция
За празника дома трябва да блести от чистота. Жените чистят къщата, лъскат съдовете, подреждат покъщнината.
Вечерта на 13 януари цялото семейство се събира вкъщи. Домакинята готви петел или гъска с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи.
На трапезата има още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Подрежда се на пода в средата на стаята. Запалват се свещи, трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се. Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил с големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.
До полунощ на 13 януари къщата е заключена, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет.
На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.
Бахтало тумаро Банго Васили (Да ви е честит куцият Васил) - този поздрав си разменят ромите през следващите няколко дни.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1725 - умрял Георги Пеячевич, един от водачите на Чипровското въстание от 1688, роден през 1655
♣ 1948 - сключен е българо-съветски договор за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ. С него българското комунистическо правителство подчинява страната на интересите на Москва.
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media