родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
* Св. преподобни Евтимий Велики. Св. Евтимий, патриарх Търновски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
20 януари: Св. Евтимий, патриах Търновски
21 януари: Ден на родилната помощ
25 януари: Св. Григорий Богослов
Ден на българското радио
26 януари: Международен ден на митниците

Антоновден

АнтоновденНа 17-ти януари Православната църква почита паметта на Св. преподобни Антоний Велики. Той е роден около 251 г. в Среден Египет в в заможно и благочестиво семейство. Родителите му починали когато бил на 20 години и му оставили богатството и грижите за малката му сестра. Св. Антоний раздал своето имущество. С остатъка от наследството той поверил сестра си на един девически дом и започнал подвижнически живот.
Целият си живот оттук нататък прекарал в отшелничество и се счита за основоположник на монашеския аскетизъм. Като побеждавал природата си и почти свърхчовешко подвижничество св. Антоний бил удостоен с дара на чудотворство и на прозорливост. Но като лекувал болни и прогонвал бесове, той винаги внушавал на излекуваните да въздават благодарност не на него, а само на Бога.
Той починал на 105 годишна възраст на 17 януари 356 година. Днес мощите му се намират във Виена.


Традиции и обичаи за Антоновден
Антоновден е част от 3-дневния комплекс зимни празници, започващ на 16-ти януари - Южници-верижници и завършващ на 18-ти януари, Атанасовден. Наричан се също Лелинден, Чуминден свързано с народната представа за Свети Антоний като покровител на "лелята" (чумата) и всички болести изобщо. Затова на този ден не се докосва вълна - защото се смята, че във вълната спи чумата; не се вари боб, леща, царевица, варива - да не се разболяват децата; не се плете и шие.
В ранни зори на празника жените пекат содени питки. Те се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се "надупчат" децата с шарка. Намазани с мед или петмез се радават за здраве, а една остава в тавата за омилостивяване на "лелята" (чумата).
П традиция на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо за да не се разлютяват болестите. Не се вари боб, леща, царевица, за да не боледуват децата от шарка.

Името Антон произхожда от гръцката дума "анто", което значи цвете. Добило е популярност от старото римско родово име Антоний, означаващо "безценен, неоценим, който няма цена".
Имен ден празнуват Антон, Антония, Анатоли, Анатолий, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Дончо, Донка, Доника, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1853 - роден в гр.Елена Стефан Савов Бобчев, общественик и публицист, умрял на 8 септември 1940
♣ 1878 - освободен Батак
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media