родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. Спиридон, еп. Тримитунтски Чудотворец

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
12 декември: Свети Спиридон
Празник на занаятите
20 декември: Игнажден
23 декември: Преп. Наум Охридски
24 декември: Бъдни вечер

Атанасовден

АтанасовденСвети Атанасий Велики е роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор(313 г.). На него съвместно със Свети Кирил Александрийски дължим до голяма степен днешната християнска доктрина. Двамата антиохийски светители са защитили православното учение от влиянието на несторианството и арианството, обявени за ерес. Затова Православната църква почита двамата светци на 18-ти януари.
Свети Атанасий мира на 2 май 373 година.

На този ден народът празнува Атанасовден. С него завършва 3-дневния комплекс празници започващи на 16-ти януари, Южници-верижници, и включващ също Антоновден на 17-ти януари. Нарича се още Среди зима, тъй като бележи средата на зимата. Светецът е покровител на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, сваля дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква "Иди си Зимо, идвай Лято!". Денят е наричан също и Втора Коледа - защото, който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи сега. Стопаните гадаели по времето на Атанасовден дали ще е плодородна годината. "Дебел сняг - дебел комат" - имало ли много сняг голям берекет се очаквал.
В някои райони на България, със запалени огньове хората посрещат изгрева на Атанасовден. Правят общоселски курбани за да не се разболяват хората.


Според времето на Атанасовден се гадае каква ще е годината. Ако е много снега, годината ще е плодородна. "Дебел сняг - дебел комат" казва народът.
На празничната трапеза по традиция има свинско с бамя, пълнена кокошка или пиле с ориз, и питка с мед или петмез.

Името Атанас произлиза от гръцкото Атанасиос, означаващо "безсмъртен".
Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Танас, Насо, Наско, Наска, Нася, Начо, Таньо.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1896 - в колективно заявление до Народното събрание 600 ббългарски жени искат да се допускат и жени във Висшето училище
ИМЕН ДЕН
12 декември:
Спиро, Спиридон
14 декември:
Снежана, Снежа, Снежанка, Снежина
15 декември:
Свобода, Елевтер, Елевтери, Елевтерия
17 декември:
Данаил, Даниел, Даниела
20 декември:
Игнат
22 декември:
Анастасия

  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media