родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
3 март: Освобождението на България
4 март: Св. преп. Герасим Йордански
6 март: Св. 42 мчци в Амория
8 март: Ден на жената
10 март: Св. мъченица Галина

Мартениците

МартеницаНастъпването на пролетта е събитие, което присъства в традициите на всички култури по света. Събуждането на природата за нов живот е сътворило красиви и живи традиции, които всяко поколение тачи, цени и предава.
У нас пукването на пролетта е персонифицирано в митологичната фигура на Баба Марта. А хората си честитят раздавайки си мартеници с пожелания за здраве, дълголетие и берекет.

Легендата
Всички знаем завета, който Хан Кубрат оставя на своите синове да се държат заедно защото само така ще бъдат силни и непобедими.
След като великият хан починал земите на българите били нападнати от хазарите, а ханската дъщеря - Хуба паднал в техен плен. Водачът на хуните, Ашина, поставил условие за освобождаването и - петимата братя да го признаят за техен владетел.
Най-големият брат се подчинил и останал при сестра си. Другите братя тръгнали с племената си в различни посоки да търсят свободни земи където да се заселят. Имали обаче тайна уговорка с Хуба и Баян да изпратят гълъб със завързана за крачето златна нишка, която ще бъде знак да избягат.
Не след дълго такава птица долетяла до Хуба. Според уговорката тя и Баян избягали, следвайки птицата към Дунава. Стигнали брега на реката, бягайки от преследващите ги хуни. За да дадат знак на Аспарух отвъд Дунава, вързали за крачето на гълъба бял конец. Но в този момент Баян бил ранен и единия край на конеца почервенял от неговата кръв.
Аспарух получил сигнала и веднага се отзовал. Виждайки го отдалеч, хуните избягали, а младия хан завел брата и сестра си при своята войска. Разказал на войнице завета, който стария хан оставил на синовете си, а те нарушили и затова платили с кръвта си. Затова закичил всеки войник с бял и червен конец, което отсега нататък щял да бъде символ на единството на българите.


Традиции и обичаи
Етнографските изследвания показват, че първите мартеници са били червени. По-късно към червения конец започва да се усуква и бял. С тях са се кичели както хората, така и животните. Носени са като амулети и хората са вярвали, че предпазват от зли сили, болести и уроки. Според преданието, мартеницата носи здраве, щастие и дълголетие.
Мартеницата се изработва, като се усукват бял и червен конец - символи на женското и мъжкото начало в българските традиции. Свързването на двата конеца означава зараждане на нов живот. Типичната мартеница е мъжка и женска фигурка, съединени с усукани бял и червен конец и носещи старинните български имена Пижо и Пенда. Мартениците се свалят, чак когато се види първият щъркел или лястовица и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче, или се слагат под камък. На следващия ден се гадае за здравето по това каква животинка има при нея. Затова и мартеницата е известна също като гадалушка.

Баба Марта
Според народната митология Баба Марта е сестра на Голям Сечко и Малък Сечко(месеците Януари у Февруари). Тя е често навъсена и люта защото е сърдита на двамата си братя, защото всяка година изпиват виното от избата и не оставят за нея. Затова милата старица трябва да се умилостиви за да не е люто и навъсено времето през нейния месец. Според народната представа на първи март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка и обута в червени чорапи.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1899 - умрял Николай Палаузов, един от основателите и ръководителите на Одеското българско настоятелство, роден в Габрово на 9 май 1819
♣ 1903 - умрял Петър Карапетров, създател на Българското печатарско дружество "Промишление" в Цариград през 1875, роден в Панагюрище през 1845
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media