родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
11 април: Международен ден на пострадалите от фашизма и войната
12 април: Международен ден на космонавтиката
14 април: Св. Мартин, папа Римски
16 април: Ден на конституцията и празник на българските юристи
18 април: Международен ден за опазване на паметниците на културата

Тодоровден

ТодоровденТодоровден е църковен празник в чест на Св. Теодор Тирон. Въпреки че денят на светията е фиксиран на 17 фвевруари, Тодоровден се празнува в първата събота след Заговезни.
Кой е Теодор Тирон
Според житието на светеца, Теодор бил римски войник в императорския полк в гр.Амасий (Понт, Мала Азия). По време на провежданата по заповед на император Максимиан кампания на принуждаване на християните да извършват езически жертвоприношения, Теодор отказва да се подчини на заповедта на военачалника си да принесе жертва. Дават му няколко дни за размисъл. Вместо това той подпалва езически храм, посветен на Кибела и бил отведен на съд пред градоначалника. Заявява че е християнин и е хвърлен в тъмница и обречен на гладна смърт. След известно време, забелязвайки че Теодор все още е жив, градоначалникът отново му предлага да извърши жертвоприношение и да спаси живота си. След отказа си, Теодор е подложен на жестоки мъчения, но остава верен на християнската вяра. Тогава градоначалникът го осъжда на смърт чрез изгаряне. Теодор се прекръства, сам се качва на кладата и умира като християнски мъченик. Това се случва на 17-ти февруари(по юлианския календар) 306-та година.


Около 50 години след смъртта си, Св. Теодор Тирон спасява християните от заговор и унижение. Тогавашния император Юлиан Отстъпник (332 – 363) наредил всички храни в Константинопол да се поръсят скришно с кръв от езически жертвоприношения. Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и го предупредил за заговора. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Императорът разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.
На иконите Св. Теодор е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Традиции и обичаи
В народния календар Тодоровден е един от първите пролетни празници, предвестник на пролетта. С него идва края на зимата и студа. Затова и ритуалите на този ден са свързани с пролетта и плодородието. Според народната митология на този ден св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято.
Обредният хляб на този празник е украсен с фигурка на кон или подкова. Маже с мед и по него се залепва варена царевица. От него се слага в яслите на конете, да са здрави и да има приплод.
Конете играят основна роля в този празник, наречен още Конски Великден. Сутринта мъжете почистват конете си, гиздят ги, обличат си най-хубавите дрехи и излизат за надбягванията. Кушията се състои на предварително определена и маркирана поляна, на която цялото село се събира за пищното зрелище. За победителите задължително има награди - за ездача риза или пешкир, а за коня - нова юзда, торба зоб или красив венец, изплетен от момите.
Както всеки празник и този завършва на мегдана, където в центъра на хорото са ездачите.
На Тодоровден децата се стрижат за първи път след зимата.

Имен ден празнуват: Тодор, Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божо, Божидара, Божа, Божанка, Дарина, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1893 - сватбата на българския княз Фердинанд I с Мария-Луиза
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media