родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Преп. отци, избити в манастира "Св. Сава". Св. Никита изп., архиеп. Аполониадски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
20 март: Международен ден на франкофоните
21 март: Ден на Земята
Ден на борбата за ликвидиране на расовата дискриминация
Празник на Кюстендил
22 март: Празник на Велико Търново

Благовещение

БлаговещениеНа 25-ти март целият християнски свят празнува Благовещение. На този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството.

В народните традиции празникът се свързва с настъпването на пролетта и идването на прелетните птици. Затова на трапезата трябва да има нещо зелено като например коприва, лапад, спанак. Тъй като празникът винаги се пада по време на пости на този ден се разрешава риба и е добре тя да присъства на празничната трапеза. Обикновено се приготвя рибник — риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото.
В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.
Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.

Имен Ден празнуват Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Евелин, Евелина, Евангелина, Bангел, Добровеста.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1877 - роден във Враца художникът Цено Тодоров, умрял на 20 ноември 1953
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media