родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. свщмчк Терапонтий. Св. мчк Терапонтий Софийски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
29 май: Празник на Горна Оряховица
30 май: Света Емилия
Празник на град Козлодуй
31 май: Световен ден без тютюнопушене
1 юни: Международен ден на детето

Свети Константин и Елена

Свети Константин и ЕленаНа 21-ви май Православната църква почита паметта са свети равноапостолни цар Константин и царица Елена.
Римският император Константин Велики(274 — 337) обявява християнството за една от държавните религии(Миланския дикт - 313 г.) и сам се покръства в края на своя живот. Той свиква и Първия Вселенски събор в град Никея(днес Изник) през 325г., на който е приет т.нар. Символ на вярата.
Майка му, Елена, приема християнството и построява няколко храма. Посещава светите земи и по нейна инициатива е открит кръста Господен.

Традиции и ритуали
В българските народни традиции това е последният пролетен празник преди настъпващото лято. В някои краища на страната момите и ергените връзват люлки, на които се люлеят. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета.
В Родопите това е денят на овчарите.
Стопаните извършват ритуали за предпазване от градушка защото според народното поверие "Еленка носи в ръкава си градушка" или "Еленка и Костадин носят в чувала си градушката". На този ден строго е забранена всякаква полска работа. Стопанките месят пити със сода, намазват ги с мед и ги раздават за здраве.
Това е и ден на златарите, защо­то преданието разказва, че цар Константин и майка му, за първи път направили сребърни пари.


Нестинарството
Тази традиция датира от незапомнени времена. Вероятно е езическа и идва от траките, въпреки че днес тя е неизменна част от деня на свети Константин Елена, с чиито икони нестинарите танцуват върху жаравата. Ритуалът е запазен в Странджанско и някои части на северна Гърция.
Нестинарите (от гр. език "естия" - огнище) са посредници, медиатори между висшето и низшето, между небето и земята. Етимологията на думата подсказва връзката на нестинарите като сакрални лица с древните божества на домашното огнище и огъня-закрилник. Те осъществяват и връзка с отвъдното, с мъртвите, с чиято помощ и предсказания ще осигурят успеха през новия стопански сезон.
Рано сутринта на празника процесия, водена от нестинарите, трима юноши изнасят иконите до близкия край селото свещен извор (аязмо). В шествието се включват всички жители. На извора иконите се освещават и се играе хоро — с тъпан и гайда, а водата от извора се приема за най-лековита през годината. След освещаването на иконите шествието обикаля цялото село и нестинарите се прибират в параклис (наричан конак). В него се пазят иконите на Константин и Елена. В конака нестинарите прекарват времето до вечерта, слушат непрекъснатото биене на тъпан в определен ритъм, от което изпадат в транс и започват да танцуват, носейки свещени предмети - икони, кърпи, кандила. В същото време на площада се пали огън, който се поддържа цял ден от най-стария нестинар или нестинарка (те обикновено са на възраст, при която вече не играят). На свечеряване огънят вече започва да се разстила за жаравата. Тя е с диаметър около два метра и дебелина пет-шест сантиметра. В нея първи пристъпват най-старите практикуващи нестинари, които преди това обикалят жаравата три пъти, а след това я минават на кръст. Едва след това започва и истинският танц - нестинарките навлизат в огнения кръг с пронизителен вик. Те пресичат жаравата като натискат стъпалата си във въглените и продължават да викат. Танцьорите танцуват, държейки украсената с цветя икона на Константин и Елена. Нерядко изпадналите в транс правят предсказания. Постепенно танцът става по-бавен, движенията на нестинарите са по-спокойни и накрая танцът завършва. Забележително е, че след него нестинарите нямат рани или изгаряния по краката. И в това се състои най-голямата магия на нестинарството.
От 2009 година нестинарството е официално вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство на човечеството.

На този ден празнуват Константин, Костадин, Коста, Костадинко, Койчо, Костадина, Констанса, Констанца, Кунчо, Динко, Елена, Еленка, Еленко, Елен, Елин, Лена, Ленко.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1903 - роден в Пазарджик поетът Никола Фурнаджиев, умрял на 26 януари 1969
♣ 927 - в разгара на най-усилена подготовка за война срещу Византия умира цар Симеон Велики
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media