родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Преп. Сампсон Странноприимец

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
27 юни: Световен ден на риболова
29 юни: Св. ап. Петър и Павел, Петровден
Ден на занаятите
Празник на Лясковец, Етрополе, Белоградчик
30 юни: Събор на Дванадесетте апостоли

Еньовден

Билки: лайкаНа 24-ти юни Православната църква отбелязва Рождество на свети Иоан, Предтеча и Кръстител Господен. В народната традиция този ден е популярен като Еньовден. В различните краища на страната се нарича още Яневден, Иванден, Ивъндън, Иван бильобер, Драгийка, Среди лето.
Вярва се, че в най-дългия ден от годината слънцето разгръща цялата си мощ и след това бавно угасва. Затова повечето ритуали свързани с празника се извършват преди изгрев слънце.
Особено важно е това за брането на билки. Счита се, че тогава билките са набрали най-голямата си лечебна сила. След Еньовден тази сила отслабва и не се берат повече. Събраните билки се вият на венци и се разпределят на Свети Врач(1-ви юли).
Жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии.
Народното вярване е, че болестите по човека са 77 и половина. За 77 от тях има лек, само за половината болест няма. Само избрани биляри могат да открият билка за нея и то само в нощта срещу Еньовден.
Събраните преди изгрев чер трън и еньовче, вратичка и комуника, иглика и маточина, се използват за лек през цялата година. За хубост и за лек са цветята-билки – невен, здравец, джоджен. Покосените от нещастна любов моми могат да си върнат радостта към живота с помоща на тинтява, вратига, куманига, делянка, чернотрън, пелин и тъжец и други.


От набраните билки увиват венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека. Еньовденският венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни.

На Еньовден се става рано за да се посрещне изгрева на "окъпалото се в жива вода играещо и трептящо слънце". Трябва да се отъркаляме в роса или да се изкъпем в река. Покаже ли се слънчевия диск всеки се обръща към него и гледа през рамо сянката си. На който сянката е цяла ще бъде здрав през цялата година.

През тази нощ магическа сила придобиват и водите. Според вярванията, водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало с нея. За лечение и гадаене при залез слънце се взима от чист сладък извор "мълчана вода", налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила.
През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.
С магическата сила на водата през тази нощ е свързан и обичаят ладуване, които на този ден се изпълнява от "Еньова буля". Това е малко момиченце, последна рожба в дома, облечено като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Момите водят булята из цялото село, нивите и градини и пеят песни, с които да измолят от Свети Еньо здраве и плодородие. Накрая идва ред на гадаенето за женитба. От предната вечер девойките са хвърлили китките си в мълчана вода, а котелът е пренощувал на открито под трендафил. Със завързани очи булята започва да вади китките, а момите напяват за женитба и имотност.

Друг характерен обичай е грабенето, маменето на плода от нивите и добитъка. Стопанинът сам зажънва нивата си в средата или четирите ъгъла, за да я намери житомамницата вече "обрана".

Еньовден е празник и за иманярите. Според поверието там където е заровено злато, свети син пламък. Тези иначе пазени от таласъмите жълтици, в този момент могат да бъдат взети безопасно.

Имен ден празнуват Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Янаки, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Яниса, Янимир, Янимира, Янислав, Янислава, Янизар, Янизара, Янилин, Янилина, Янидин, Янидина, Яник, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Енчо, Еньо, Деян, Деяна, Биляна както и всички с имена на билки.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1850 - роден в Сопот Иван Вазов, умрял на 22 септември 1921
♣ 1872 - роден във Варна писателят Антон Страшимиров, умрял на 7 декември 1937
♣ 1877 - руските войски преминават Дунава при Свищов
♣ 1879 - роден артиста Атанас Кирчев(Варна), умрял на 5 ноември 1912
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media