родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. първомъченица и равноапостолна Текла. Преп. Коприй. Преп. Силуан Атонски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
25 септември: Празник на град Добрич
26 септември: Европейски ден на езиците
27 септември: Международен ден на турзима
1 октомври: Ден на застрахователя
Международен ден на музиката

Петровден

Св. апостоли Петър и ПавелНа 29 Юни Православната църква чества Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел. Те са стълбовете, на които се гради православната вяра, наричани още "първовърховни престолници и вселенски учители".
Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, определящ коя душа е праведна и достойна за да влезе в рая.

За народа този ден е Петровден, а следващия - 30 юни, на който Православната църква отбелязва Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
На Петровден не бива да се върши важна земеделска работа. Ако има нещо да се върши се работи през първата половина на деня. По това време на година кипи най-усилена работа на полето. Обредите и ритуалите на празника са за предпазване от пожари, гръмотевици и градушки. За омилостивяване на природните стихии в жертва се принася като курбан петровско пиле (петел).
Петровден е предшестван от двуседмичен пост. На празничната света литургия се освещават обредни хлябове и ябълки-петровки, които после се раздават за здраве и берекет.
На празничната трапеза присъства принесеното в жертва за курбан петровско пиле както и баница със сирене. По селата се правят събори с общи трапези, пеят се песни и се играят хора.


Имен ден празнуват Петър, Петьо, Павел, Камен, Кремена, Пепа, Петя, Петра, Петрана, Петранка, Павлин, Павлина, Павлета, Полина, Поля.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1859 - роден в с.Градец(Сливенско) ген Радко Димитриев, виден пълководец, участник в националоосвободителното движение и в руско-турската освободителна война. Разстрелян от болшевиките на 18 октомври 1918 година в Кавказ
ИМЕН ДЕН
25 септември:
Сергей
6 октомври:
Тома
14 октомври:
Петко
18 октомври:
Златомир, Златко, Златка, Златин, Златина, Златан, Златомира
26 октомври:
Митко, Ганчо, Димитрина, Димитър, Драган, Драгомир
27 октомври:
Нестор

  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media