родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
* Св. преподобна Ефросиния. Св. преподобни Сергий, Радонежки Чудотворец

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
25 септември: Празник на град Добрич
26 септември: Европейски ден на езиците
27 септември: Международен ден на турзима
1 октомври: Ден на застрахователя
Международен ден на музиката

Преображение Господне (Сотировден)

Преображение ГосподнеНа 6-ти август Българската Православна църква отбелязеа Преображение Господне. Според евангелията на Матея(17:1-13), Марк (9:1-9) и Лука(9:28-36) Иисус Христос отвежда със себе си учениците Петър, Яков и Йоан в планината Тавор. Докато Иисус се молел 3-мата ученици заспали, а когато се събудили, видели своя учител напълно преобразен. "Видът на лицето Му се измени, и дрехата Му стана бяла, бляскава. И ето, двама мъже приказваха с Него, а те бяха Мойсей и Илия; като се явиха в слава, те говореха за смъртта Му, с която щеше да свърши в Иерусалим."

Християните свързват този ден с промяната и надеждата за нещо ново и по-добро. Затова празникът е в края на християнската църковна година. Отбелязва се още от зората на Християнството като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя. В деня на Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост. В чест на празника се позволява риба.


Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Според народния календар 6 август символизира трайното преобразяване в природата. Слънцето се обръща от лятото към зимата, щъркелите се събират, за да отлетят към топлите земи. Преображение Господне е времето, когато денят видимо намалява и хората се подготвят за студените дни. На този ден се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата.

Имен ден празнуват Сотир, Спас, Светльо, Светла, Светлин, Светлана, Сияна.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1369 - битката при Никопол. Баязид разгромява кръстоносците на унгарския крал Сигизмунд и пленява българския цар Иван Срацимир. България окончателно пада под турско робство
♣ 1912 - създадено е македоно-одринското опълчение
ИМЕН ДЕН
25 септември:
Сергей
6 октомври:
Тома
14 октомври:
Петко
18 октомври:
Златомир, Златко, Златка, Златин, Златина, Златан, Златомира
26 октомври:
Митко, Ганчо, Димитрина, Димитър, Драган, Драгомир
27 октомври:
Нестор

  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media