родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
21 септември: Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер
22 септември: Ден на независимостта на България
25 септември: Празник на град Добрич
26 септември: Европейски ден на езиците
27 септември: Международен ден на турзима

Успение Богородично (Голяма Богородица)

Богородица иконаНа 15-ти август Българската Православна църква отбелязва годишнина от смъртта на Божията майка. Според преданието три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Нейното последно желание било да види Светите апостоли събрани заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребали я в една пещера край Гетсимания и затворили входа с камък според местния обичай. Когато след няколко дни отворили, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намерили само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чули ангелско пеене и видели в облаците Божията майка, обкръжена от ангели, която им рекла: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. Денят се празнува в чест на св. Богородица, която е покровителка на семейното огнище, на майчинството и жените.
На този ден не се работи. Правят се курбани и сборове. Болните нощуват на "свети места" за здраве.


На Голяма Богородица се мели новото жито. От него се приготвят обредни хлябове за празника.
Според поверието ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.
За празничната трапеза се коли агне, като захранено и прекадено, както на Гергьовден. Традиционно на масата присъства прясна питка, украсена с порфорен орнамент, каша от пиле, тиганици, варено жито, царевица, варена тиква. Непременно се яде диня и грозде.
Има едно старо поверие в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки. Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Имен ден празнуват Мария, Марияна, Мариана.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1845 - роден в с. Винга банатският българин Евсевий (Марин) Ферменджин, църковен историк, умрял на 25 юни 1897
ИМЕН ДЕН
25 септември:
Сергей
6 октомври:
Тома
14 октомври:
Петко
18 октомври:
Златомир, Златко, Златка, Златин, Златина, Златан, Златомира
26 октомври:
Митко, Ганчо, Димитрина, Димитър, Драган, Драгомир
27 октомври:
Нестор

  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media