родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
21 септември: Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер
22 септември: Ден на независимостта на България
25 септември: Празник на град Добрич
26 септември: Европейски ден на езиците
27 септември: Международен ден на турзима

Отчовден

Свети Иван РилскиНа 19-ти октомври Българската Православна църква почита паметта на скромния отшелник от Рила планина превърнал се в най-почитания светец на българите, наричан още приживе земен ангел и небесен жител.

Иван Рилски е роден в Кюстендилското село Скрино около 876-та година. До 25-тата си годишнина той е пастир. След смъртта на родителите си раздава своята част от наследството на бедни и болни хора и постъпва като послушник в манастира "Свети Димитър" във Влахина планина. Там приема монашество, но не се задържа в обителта, а се отдава на отшелнически начин на живот, изпълнен с лишения, пост и молитва. Първоначално се установява в планината Витоша, а в последствие в по-безлюдната по онова време Рила. По-късно там основава и едноименния манастир. Приживе извършва безброй чудеса, които разнасят славата му извън пределите на страната. Лично българският цар Петър I идва от столицата Плиска за да се срещне с него. Отшелникът от скромност отказва да се запознае с владетеля и само му се покланя отдалеч.


На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят. Погребан е в притвора на църквицата в каменна гробница, запазена и до днес. След смъртта му цар Петър I наредил мощите да бъдат пренесени с почести в Средец. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван Рилски в своята столица Гран (Естергом). Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Йоан Рилски го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България. През 1195 година цар Асен I тържествено пренесъл мощите на свети Иван Рилски в Търново, където останали до 1469 година, когато са върнати в Рилския манастир. Канонизиран е за светец след смъртта му през X век.

Денят на светеца се нарича още Отчовден, тъй като приживе св.Йоан е наричан от всички "отче". На този ден се чества и денят на българския лекар по инициатива на Българския лекарски съюз, който избира за свой покровител Иван Рилски Чудотворец. Той е патрон на българските будители. Иван Рилски е също така и покровител на миньорите.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1845 - роден в с. Винга банатският българин Евсевий (Марин) Ферменджин, църковен историк, умрял на 25 юни 1897
ИМЕН ДЕН
25 септември:
Сергей
6 октомври:
Тома
14 октомври:
Петко
18 октомври:
Златомир, Златко, Златка, Златин, Златина, Златан, Златомира
26 октомври:
Митко, Ганчо, Димитрина, Димитър, Драган, Драгомир
27 октомври:
Нестор

  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media