родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
† Въведение Богородично (Ден на православната християнска младеж и семейство) (Разрешава се риба)

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
21 ноември: Въведение Богородично
Ден на християнското семейство
Празник на Оряхово и на Златоград
Световен ден на телевизията
24 ноември: Света великомъченица Екатерина

Ден на християнското семейство

Въведение БогородичноВъведение Богородично е християнски празник еднакво тачен и от католици и от православни. На този ден 3 годишната Мария е заведена от родителите си, Йоаким и Ана в Йерусалимския храм и е посветена на Бога. Малкото момиче само изкачва 15-те стъпала на храма, където е посрещнато от първосвещеника Захария.

В Константинополската църква празникът е въведен през VII в. от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий XI през 1374 г.
С решение на Светия синод на Българската православна църква от 1929 г. Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж.

В българската традиция празникът се свързва с настъпващата зима и наближаващите коледни празници.
В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг - само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.


Според това какво е времето на този ден се гадае какво ще е то през цялата следваща година.
Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1871 - роден в Пловдив Композиторът Панайот Пипков, автор на музиката на "Химна на св. св. Кирил и Методий"("Върви, народе възродени") по текст на Стоян Михайловски, умрял на 25 август 1942
♣ 1891 - роден в Сливен Васил Гендов, създател на българското кино, умрял на 3 септември 1970
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media