родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
* Св. преподобни Евтимий Велики. Св. Евтимий, патриарх Търновски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
20 януари: Св. Евтимий, патриах Търновски
21 януари: Ден на родилната помощ
25 януари: Св. Григорий Богослов
Ден на българското радио
26 януари: Международен ден на митниците

Ден на народната памет

Ньойски договорПо инициатива на Общонародното сдружение "Мати Болгария" през 1996 година 27 ноември е обявен за Ден на народната памет. Той идва да ни напомня за злочестия Ньойски договор, подписан в Париж след края на Първата световна война, с който от България са откъснати територии с обща площ 11 278 кв. км, населени с компактно българско население.

България окончателно губи излаза си на Бяло море - Западна Тракия е предадена на Гърция. Южна Добруджа се дава на Румъния, а Македония и Западните покрайнини се предават на Сръбско-хърватско-словенското кралство(по-късно Югославия). Освен това на страната са наложени тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка. Освен паричните репарации, България трябва да компенсира съседните страни и с голямо количество добитък. Страната няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.


От отделените територии в следващите 3 години в България пристигат над 100 хил.бежанци. 600 хиляди българи остават извън граница.

От българска страна договорът е подписан от министър-председателя Александър Стамболийски. Ньойският мирен договор съществува до началото на Втората световна война(1939г.).

През есента на 1940 година Южна Добруджа е върната на България по силата на Крайовската спогодба. Останалите територии са безвъзвратно загубени.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1853 - роден в гр.Елена Стефан Савов Бобчев, общественик и публицист, умрял на 8 септември 1940
♣ 1878 - освободен Батак
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media