родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. апли от 70-те Аристарх, Пуд и Трофим

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
16 април: Ден на конституцията и празник на българските юристи
18 април: Международен ден за опазване на паметниците на културата
21 април: Празник на военното разузнаване
22 април: Международен ден на Земята
23 април: Световен ден на книгата и авторското право

Трифон Зарезан

АтанасовденНа 1-ви февруари Православната църква почита свети мъченик Трифон Апамейски. Той е роден около 225 година в село Комсада, близо до град Апамия на Малоазийската провинция Фригия. Тази област се счита за прародина на лозата и виното.
Едва 17 годишен Трифон излекувал душевно болната Гордиана, дъщеря на римския император Гордиан(238-244). Благодарение на това чудо мнозина приели християнската вяра.
За разлика от толерантния Гордиан, наследникът му на римския трон - Деций Траян предприема жестоко преследване на християнството. Сред жертвите му е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.


В чест на светеца в България денят е известен като Трифон Зарезан - Ден на лозаря. Отбелязва се на 1-ви февруари по нов стил или на 14-ти по стар стил. Освен лозарите празник имат и соколари, градинари, фермери и кръчмари.
Според обичая на този ден се приготвя пълнено пиле с ориз или булгур, изпечено на саджак(сачак). Така приготвеното пиле заедно с бъклица вино и прясно омесена пита се слагат в нова вълнена торба. С такива торби на рамо мъжете се събитат на лозето, където започва истинското празненство.
На лозето мъжете се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. После отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята" когото окичват с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!". Царят отговаря на благословията с "Амин". След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек.
Следващите два дни, наречени във фолклора "трифунци", се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните — за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Имен ден празнуват Трифон и Лозан.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1854 - роден в село Букове, Словения, Антон Безеншек, създател на българската стенография, умрял на 11 декември 1915
♣ 1861 - Цариградската патриаршия изпраща на заточение митрополит Паисий Пловдивски
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media