родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Рождество на св. Йоан Кръстител. Св. Никита, еп. Ремесиански (Еньовден)

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
24 юни: Рождение на св. Йоан Кръстител, Еньовден
26 юни: Международен ден за борба с наркоманията
Международен ден в подкрепа жертвите на изтезания
27 юни: Световен ден на риболова
29 юни: Св. ап. Петър и Павел, Петровден

Гергьовден

Свети Георги ПобедоносецГергьовден е един от най-тачените сред народа празници. Отбелзва се всяка година на 6-ти май. В България е въведен официално като Ден на храбростта и Българската армия от княз Александър I Батенберг на 9-ти януари 1880 година. Отменен от комунистическия режим през 1946 и възстановен отново през 1993 година. Чества се и като Празник на овчаря.

Кой е Свети Георги Победоносец?
Свети Георги е роден в град Кападокия(Днешна Турция) около 284 година в християнско семейство. Още малък останал без баща заминава с майка си в нейния роден град Лида(Палестина).
В юношеска възраст Георги постъпва на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Възхитен от доблестта и храбростта на младежа, лично император Диоклециан го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. Младият Георги смело защитавал в двореца в Никомидия християните и се обявил срещу гоненията, инициирани от императора. Това вбесило Диоклециан. Наредил дръзкия младеж да бъде подложен на жестоки мъчения, които Георги понесъл стоически. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: "По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията."


Това обърнало мнозина към Християнството, включително и съпругата на императора - Александра. Вбесен Диоклециан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. Александра припаднала и предала Богу дух по пътя към мястото на наказанието, а Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Свети Георги бил обезглавен пред стените на Никомидия на 23 април 306 година. Тялото му е погребано в град Лида. Скоро смъртта му християните започват да го почитат като великомъченик за многото чудеса които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Легендата за Свети Георги и ламята
На повечето икони Свети Георги е изобразен на бял кон пронизващ змей с копието си. Този образ води началото си от една легенда, разказваща за чудо, случило се край град Вирит(сега Бейрут) близо до град Лида, където е погребан светецът.
В езерото край града живял страшен змей човекоядец, който обикалял околностите и много жители станали негова плячка. За да омилостиви чудовището царят заповядал всеки ден да му предават по едно дете. Дошъл ред и на царската дъщеря. Облечена в най-хубавите си дрехи тя се явила до езерото на змея. В мига в който звярът се спуснал към нея се появил Свети Георги на бял кон и го пробол с копието си.
Виждайки чудодейното спасение целият град вкупом прославили Бога и се покръстили, а на мястото по-късно построили две църкви: едната, в прослава на Божията майка, а втората - на свети Георги. При освещаването на храма, се случило и друго чудо - избликнал извор с жива вода, която лекувала болните тялом и духом.

Народни традиции и обичаи
Гергьовден е сред най-чаканите и празнувани от народа празници и най-големият измежду пролетните. В народната песен се пее:
"Хубав ден Великден,
още по-хубав – Гергьовден..."
Наричан е още Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджовдън. Почита се също и от мюсюлманите, наричан от тях Хъдърлез и Адрелѐс.
Според народното схващане годината се дели на два основни периода - от Гергьовден до Димитровден е летен, а от Димитровден до Гергьовден - зимен. Свети Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.
На празника се извършват редица обреди и ритуали за здраве и плодородие.
В нощта срещу празника хората излизат на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса, защото според народното вярване по това време на годината всичко е "повито с блага роса". Прави се за да са здрави и да не ги боли кръст през годината. Къпят се в роса и безплодни жени. Роса се събира и за вкъщи тъй като има силна целебна сила.
След къпането в росата, на връщане към домовете си хората берат свежи зелени клонки, с които се окичват вратите и праговете на домовете, оборите и кошарите, слагат се на завивките на децата и на хомотите на добитъка, правят се венци и се слагат на главите на домашните животни. Ергените кичат със зеленина дворните врати на любимите си, а момите вият китки и венци и ги слагат в косите си. Вярва се още, че както на Еньовден, така и рано сутринта на Гергьовден билките имат особена целебна сила и затова се берат и билки.
Според народните представи св. Георги освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата. На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша (на по̀пас), като стадото се подкарва със зелена пръчка. На този ден се прави и първото обредно доене на овцете. Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата ѝ с предварително подготвен венец и я издояват. Ведрото, в което се дои овцата, е украсено също с венци или различни зелени растения и пресукани бял и червен конец. Първите капки мляко се изливат на земята или върху яйце, което после се заравя в земята. На този ден овцете се захранват с обреден хляб. На Гергьовден за пръв път се вкусва мляко и млечни продукти през годината.

Празнична трапеза
На трапезата задължително присъства печеното агне. По селата тя е обща и се прави на открито в близост до манастир, параклис или оброчище. След като се освети, на нея се носят опечените агнета, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. Задължително трябва да има и пресен чесън, който се яде за първи път през годината.

Имен ден
Името Георги има гръцки произход и означава "земеделец". Освен Георги имен ден празнуват още хората с имена Гергана, Гочо, Габриел и Габриела, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин, Галина и техните производни.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1861 - в Загреб излиза знаменития сборник "Български народни песни" от братя Миладинови
♣ 1879 - княз Александър I пристига в България
♣ 1241 - умрял цар Иван Асен II
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media