родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
5 юли: Професионален празник на служителите от МВР
7 юли: Света мъченица Неделя
11 юли: Св. княгиня Олга
12 юли: Празник на националната гвардейска част
15 юли: Св. равноапостолен велик княз Владимир

Паисий Хилендарски

Отец ПаисийПаисий Хилендарски, наричан още Отец Паисий, е български духовник и будител, автор на "История Славяноболгарская", считан за основоположник на българското Възраждане.

Сведения за живота му намираме основно в неговата книга. Светското му име е Пенко или Петър. Роден е в Самоковска епархия през 1722 година в семейството на търговеца Михаил Хадживълчев. За точното място спорят няколко селища, като най-вероятно това е Банско.
Според собствените му биографични бележки не е учил "нито граматика, нито светски науки". През 1745 година се замонашва под името Паисий в Хилендарския манастир, където по-късно е йеромонах и проигумен. Тук е и неговият брат, Лаврентий(Лазар).
Мисията на младия монах е таксидиот. Така той обикалял по градове и села да събира средства за манастира. При тези обиколки той събира откъслечни сведения за българската история от различни източници в атонските манастири и из различните краища на българските земи. Случило му се да стигне дори до "Немска земя" - през 1758 пътува до Сремски Карловци, където попаднал на редица исторически съчинения и средновековни източници за българската история.


След раздор с монасите в Атон, Паисий се премества в Зографския манастир, където се отдава изцяло на написването на своята "История Славяноболгарская". Макар и в разклатено здраве той успява да я завърши през 1762 година.
Това не е първата българска историческа книга, писана през робските години. Има редица други исторически трудове като "Деяния церковная и гражданская" на Цезар Бароний и "Книга историография" на Мавро Орбини, които Паисий познавал и ползвал за написването на своята История. Това което отличава обаче неговата книга от предишните е, че той лично се е заел да разпространи между по-будните и просветени българи. Преписвана и разпространявана от него и негови съмишленици "История Славяноболгарская" достига до всички краища на поробената страна и събужда умовете и сърцата на българите за национално възраждане.

Паисий хилендарски умира на път за Света гора в селището Амбелино, днес квартал на Асеновград, през 1773 година. Канонизиран е за светец на Българската православна църква през 1962 година.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1798 - умрял Отец Паисий(според проф. Йордан Иванов), създател на "История славяноболгарска"
♣ 1895 - покушение на Стефан Стамболов
♣ 1932 - роден в Мъглиж, Казанлъшко, Стефан Гецов, артист
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media