родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
✝ Свети Дух. Св. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
19 юни: Преп. Паисий Велики и Паисий Хилендарски
20 юни: Преп. Наум Охридски
23 юни: Ден на служителя в държавната администрация
24 юни: Рождение на св. Йоан Кръстител, Еньовден
26 юни: Международен ден за борба с наркоманията

Наум Охридски

Свети Наум, иконаНа 20-ти юни Българската православна църква почита Свети Наум Охридски - средновековен български книжовник, ученик на Кирил и Методий, един от светите Седмочисленици.
Няма точни сведения кога и къде е роден свети Наум. Предполага се, че е родом от Мизия в семейство от благороден произход. Загърбил суетата на млади години последва Кирил и Методий в тяхната мисия в Моравия и работи усърдно като учител-просветител. През 868 година съпровожда Светите братя и до Рим. По поръка на папата е ръкоположен за свещеник и участва в множество празнични литургии, изпълнявани на славянски език в най-големите римски църкви.
След смъртта на Кирил и Методий немското духовенство започва гонения срещу техните ученици. През 886 Наум е изгонен от Великоморавия, след като прекарва известно време в затвора, заради своята съпротива срещу влиянието на германския клир. Той пристига в България, заедно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и може би Горазд. Тук българският цар Борис-Михаил ги посреща сърдечно и им възлага мисия да създадат книжовни школи. Климент е изпратен в западния край на страната и основава своята школа в Девол(днешна Албания), а Наум остава в тогавашната столица Плиска, а по-късно Преслав.


През 893 година на исторически църковен събор столицата на България се премества във Велики Преслав. Симеон заема престола на мястото на замонашилия се негов баща Борис, а свети Климент е ръкоположен за епископ на Величка(Западна България). Наум е изпратен в Кутмичевица(Западна България), където работи 7 години като учител. През този период той основава на брега на Охридското езеро манастира "Свети Архангели", който след смъртта му носи неговото име. Още 10 години Наум живее и работи в манастира. Умира на 23 декември 910 година. Малко след смъртта му Българската Православна църква го канонизира за светец.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1877 - освободен Свищов
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media