родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. мчк Агатоник и дружината му. Св. мчца Евлалия девица. Преп. Антуса

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
26 август: Св. мчци Адриан и Наталия
29 август: Секновене
30 август: Св. Александър Константинополски
Международен ден на безследно изчезналите
31 август: Св. Генадий, патриарх Цариградски

Пантелей пътник

Свети Пантелей, иконаНа 27-ми юли Православната църква почита Свети Великомъченик Пантелеймон. Той е живял през III век в Никодимия по време на римския император Максимилиян в заможно семейство. Учил е и е имал лечителски способности, щял да става придворен лекар. Лекувал бедните безвъзмездно. Заради християнската си вяра бил преследван и подложен на жестоки мъчения. Бил пален със свещ, хвърлен в морето, но останал невредим; хвърлян на зверовете, но останал незасегнат; сложен в бъчва с гвоздеи и търкалян, но пак останал невредим. Накрая бил посечен с нож от римските войници. Но вместо кръв потекло мляко, а дървото, за което бил вързан се разлистило, цъфнало и дало плод.

На този ден народът празнува Пантелей пътник или Воден Пантелей.
Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.


Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Особено типично е за Странджанския регион, където много от аязмата и параклисите носят името на светеца. Тук, както и в Родопите, той се почита като светец-лечител.
Според народното поверие на този ден може да се случат лоши работи, ако не се спазва обичаят жените да не подхващат работа, за да не се разболее някой в семейството. Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.
Празникът се почита и от врачки, баячки и чекръкчии, защото Св. Пантелеймон бил велик церител на всички болести.

Пантелеймон от старогръцки значи "всемилостив". Имен ден празнуват Пантaлей, Дoбрa, Дoбрин, Дoбринa.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1860 - родена принцеса Елеонора Ройс-Кьостриц, втората съпруга на цар Фердинанд. По нейно желание е погребана в двора на Боянската църква
♣ 1886 - княз Александър Батенберг благодарение на противоудара срещу детронаторите му - оръдия на руския цар, подготвен и успешно проведен от Стефан Стамболов и подполковник Муткуров, се връща тържествено в столицата
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media