родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. Лъв, еп. Катански. Св. Агатон, папа Римски. Св. свщмчк Садок, еп. Персийски и 128 мъченици с него. Преп. Плотин. Прпмчк Силвестър, Йона, Давид и др.

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
21 февруари: Международен ден на майчиния език
22 февруари: Ден на побратимяването
Международен ден в подкрепа жертвите на престъпления
1 март: Баба Марта
Св. прпмчца Евдокия

Света София, Вяра, Надежда и Любов

Sveta SofiaНа 17 септември Православната църква почита Света София и нейните дъщери мъченици Вяра, Надежда и Любов.
Преданието ни връща във втори век от Христа когато в Рим царува император Адриан. София е благочестива християнка, възпитала трите си дъщери в христовата вяра. Неслучайно те са кръстени в най-светлите християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. С чистотата и благородството на живота си това семейство привлякло вниманието на мнозина в Рим. Слухът за него се разпространил из целия град. Достигнал до управителя на областта, Антиох, а той донесъл за това на император Адриан, който заповядал да ги доведат веднага при императора. Годината е 126-та.
Императорът изискал от трите момичета да принесат жертва на богинята Артемида. И трите останали непреклонни въпреки жестоките мъчения, на които били подложени, а майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време. Не издържали и на изтезанията момичетата умират - Вяра на 12 години, Надежда на 10, а Любов на 9. Императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.
Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.


В светския календар както и в църковния, на тази дата се празнуват основните добродетели: вяра, надежда, любов и мъдрост. Според традицията, жените раздават питки и плодове за здраве. Всеки проявява милосърдие към хората в беда - помага се на сиромах и на сираче, гостенин не се връща.
На традиционната трапезата задължително се слага питка и грозде, а в добавка пиле с гъби и царевица и салата от пълнени домати, за здраве, щастие и любов. Българският ден на влюбените по традиция се е отбелязвал на този ден. Девойките закичват избраниците си със свежи бели цветя, а ергените даряват момите със запалени свещи, молейки се надеждата и любовта да ги окрилят.
На този празник имен ден имат всички, които носят имената София, Вяра, Надежда и Любов. Този ден е официален празник и на град София.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1872 - в Цариград е представена за първи път с български актьори пиесата "Невенка и Светослав" от Константин Величков, тогава ученик в султанския лицей
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media