родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. великомъченик Артемий

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
20 октомври: Празник на Сандански
21 октомври: Празник на Кърджали
24 октомври: Празник на нотариусите
Празник на Разлог
25 октомври: Международен ден на жените в борбата за мир

Петковден

Света ПеткаНа 14-ти октомври Българската Православна Църква почита Преподобната Петка-Параскева Търновска. Празникът е известен с популярното име Петковден.

Света Петка Българска е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век в семейството на заможни българи. От ранни година тя проявява състрадание към бедните и желание да се посвети на Господ. След смъртта на родителите си тя раздала имуществото им на сиромасите и се оттеглила в малък храм в Иракли, за да служи на Бога. След пет години отишла да се поклони на гроба Господен в Палестина, след което заживяла отшелнически живот в Йорданската пустиня. Малко преди смъртта си, на преклонна възраст, се завърнала в родния си град. По време на царуването на Иван Асен Втори през 1238 г. мощите й,които притежават целителна сила, били пренесени в старопрестолния Търновград, където се пазят до превземането му. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, в храма "Три Светители" където са и досега.

Света Петка (Параскева) е закрилница на децата, покровителка на брака, семейството, плодовитостта и рода.


Народът отбелязва Петковден като края на земеделския и животновъден годишен цикъл. "На Петковден ралото да ти е под стрехата". На празника стопаните се разплащат с наетите през лятото ратаи и овчари. На много места в събота преди Петковден се отбелязва Петковска задушница.

В някои райони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата.
След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник.
По традиция се правят оброчни курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

Според народното поверие от Петковден до Димитровден (26 октомври) не се работи с вълна, не се крои и не се шие – вярва се, че ако човек облече дреха, шита между тези два големи празника, ще се разболее.

Имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1838 - роден в Панагюрище Марин Дринов, историк и просветен деец, умрял на 28 февруари 1906
♣ 1892 - умрял Иван Богоров, книжовник и журналист, основател на първия български вестник "Български орел", роден в Карлово около 1820
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media