родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
УКАЗАТЕЛ:ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
27 ноември: Ден на народната памет
30 ноември: Андреевден
1 декември: Световен ден за борба срещу СПИН
Празник на Ботевград
2 декември: Международен ден за отмяна на робството

Димитровден

Свети ДимитърНа 26-ти октомври Българската Православна Църква почита паметта на Свети Димитър. Той е роден през 3-ти век в Солун, в семейството на тогавашния градоначалник. Бащата тайно е споделял християнската вяра, която по това време е жестоко преследвана в Римската империя. Родителите дълго се молели за наследник и когато той се появил на бял свят те го нарекли Димитрий.
След смъртта на родителите му, император Максимиан Херкуп възлага този пост на Димитър, като му заръчал да очисти града от нечестивите християни и да убива всеки дръзнал да каже името на "разпнатия". Вместо това Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Свети Димитър е един от любимите светци на българина. Според народното поверие в полунощ срещу празника на свети Димитър небето се отваря. След този ден се очаква и първият сняг. Свети Димитър се счита за покровител на зимата, студа и снега. В народните представи дойде ли Свети Димитър на коня си от брадата му започва да пада сняг. Народна поговорка гласи: "Георги носи лято, Димитър — зима".
Според народното предание Димитър и Георги били братя. Приживе те се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си раздели годината по братски - за свети Георги лятото, а за свети Димитър - зимата.
Така и народът разделя сезоните - от Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден.
На Димитровден стопаните се разплащат и разпускат наетите от Гергьовден работници, овчари и ратаи, затова на места този празник се нарича Разпуст.


Празникът се характеризира с обредно полазване гадаене по първи гост. Обредът тук се нарича булезе, булезване или полязка. Изпълнява се също и на Игнажден. Вярва се, че ако първите полазници са момчета през година ще се раждат повече мъжки животни. Ако полазникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодовита и благополучна.

На именника се носят бели цветя, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците. На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле — с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Сервират се зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

Имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита.

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

Денят е и празник на градовете Сливен, Видин и Айтос.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1866 - роден в Търново проф. Васил Златарски, историк, умрял на 15 декември 1935
♣ 1891 - роден в с.Воден, Разградско Иван Багрянов, политик, министър-председател, осъден от народния съд на смърт и екзекутиран на 1 февруари 1945
♣ 1919 - подписване на Ньойския мирен договор. Ден на народната памет
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media