родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:
Родът на Христо Ботев
22 роднини
Христо Ботьов Петков(както сам се е изписвал) е роден на 6-ти януари 1848 година(стар стил 25-ти декември 1847) в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.
   От баща си е наследнил любовта към литературата, пламенното слово, родолюбието.
   Роден в Карлово през 1815 година, животът на Ботьо Петков е свързан почти изцяло с Калофер, където е бил учител 25 години. Там при него като подидаскал е престоял и Иван Вазов през учебната 1865-1866 година.
   Освен с училищна и пряка обществена дейност в Калофер и със статии и дописки във вестниците даскал Ботьо взел активно участие и в борбата за признаване на българската народност и отхвърляне на духовното робство на Гръцката патриаршия, както и против опитите на Драган Цанков да тласне българите по пътя на католицизма.
   Бащата на Ботьо се казва Петко. За него се знае, че бил едър, снажен, напет, ходел винаги спретнато облечен - "с хубав пояс, с кашник без ръкави, само чер, обточен с два ката гайтани." Дядо Петко се занимавал с бояджийство и гайтанджийство. Имал е и кръчма.
   За бащата на Петко - Тачо се знае, че е бил свещеник в Карлово.
   Жената на Петко - Ана, е от видно семейство. Неин брат е известият благодетел отец Кирил Нектариев. Ботьовата майка има 3 сестри: Мария, Христина и Екатерина. Най-голямата - Мария е омъжена за Тодор Христов Пулиев. Имат 5 деца: Христо, Никола, Иван, Евдокия и Елисавета. Евдокия се омъжила за карловеца Георги Недев. Три от децата им са умрели, но останали живи Евлоги и Христо Георгиеви - известни с голямата си благотворителност и активна политическа дейсност. Въпреки идейните различия с Христо Ботев, не може да се отрече помощта, която те са оказвали на семейството на Ботьо Петков.
   
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media