родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
20 януари: Св. Евтимий, патриах Търновски
21 януари: Ден на родилната помощ
25 януари: Св. Григорий Богослов
Ден на българското радио
26 януари: Международен ден на митниците

Имени дни през месец Март


1 Март

Евдокия
Евдокия има имен ден на 1 март. На този ден православната църква отбелязва деня на Св. прпмчца Евдокия. Името има гръцки произход и означава "добре изглеждаща".
4 Март

Божидар
Божидар има имен ден според православния календар на Тодоровден. Празнуването на този ден се дължи на произхода на името. Божидар означава "дар от Бога", което е превод на гръцкото Теодор.
Гера
Гера празнува Имен ден на 4-ти март, когато Православната църква почита Свети преподобни Герасим Йордански.
Герасим
Герасим празнува Имен ден на 4-ти март, когато Православната църква почита Свети преподобни Герасим Йордански. Името Герасим има гръцки произход и означава "уважаван, почитан".
Геро
Геро празнува Имен ден на 4-ти март, когато Православната църква почита Свети преподобни Герасим Йордански.
Герчо
Герчо празнува Имен ден на 4-ти март, когато Православната църква почита Свети преподобни Герасим Йордански.
Дарина
Дарина празнува имен ден на Тодоровден. Името Дарина е съкратена форма на имената Тодор и Божидар. Значението на името е преосмислено като "дар".
Емануела
Емануела празнува имен ден на Тодоровден. Емануела е женска форма на мъжкото име Емануил, което означава "Бог е с нас".
Емануил
Емануил има имен ден на Тодоровден. Името произлиза от imanuil, което в превод от иврит означава "Бог е с нас".
Теодор
Теодор има имен ден на първата събота след Сирница(Тодоровден). Произходът на името е гръцки и произхожда от две думи: theos - бог, doros - Божи дар.
Теодора
Теодора празнува имен ден на Тодоровден - първата събота след Сирница. Теодора е женска форма на мъжкото име Теодор. Името има гръцки произход и означава Божи дар.
Тодор
Тодор празнува имен ден на Тодоровден - първата събота след Сирница. Името има гръцки произход и означава божи дар.
Тодора
Тодора празнува имен ден на Тодоровден - първата събота след Сирница. Тодора е женската форма на мъжкото име Тодор. Има гръцки произход и означава "Божи дар".
Тодорка
Тодорка празнува имен ден на Тодоровден - първата събота след Сирница. Тодорка е женската форма на мъжкото име Тодор. Има гръцки произход и означава "Божи дар".
Тошко
Тошко има имен ден на Тодоровден - първата събота след Сирница. Името идва от Тодор, което от гръцки означава "Божи дар".
6 Март

Красен
Красен празнува имен ден на 6 март. На тази дата православната църква отбелязва деня на Св. 42 мчци в Амория. Името Красен има славянски произход и означава "красив".
Красимир
Красимир има имен ден на 6 март, когато православната църква чества деня на Св. 42 мчци в Амория. Името Красимир изразява желанието на родителите детето им "да краси света".
Красимира
Красимира празнува имен ден на 6 март. На тази дата православната църква чества деня на Св. 42 мчци в Амория. Името Красимира е женска форма на Красимир.
9 Март

Младен
Младен празнува име ден на 9 март. Тогава православната църква празнува Св. Четиридесет мъченици. Името Младен има славянски корени и носи значението на думата "млад".
Младена
Младена празнува имен ден на 9 март, когато православната църва чесства деня на Св. Четиридесет мъченици. Младена е женската форма на мъжкото име Младен. Има славянски корени и носи смисъла на думата "млад".
10 Март

Галин
Галин празнува имен ден на 10 март. На тази дата православната църква отбелязва деня на Св. мъченица Галина. Възможно е името Галин да произлиза от старинното “гал”, което означава "мургав", "черен". Смятало се е, че мургавите хора са по-здрави и по-обични. За друг произход на името се смята гръцката дума "тишина" (galini). Според друга версия, Галин произлиза от глагола "галя".
Галина
Галина има имен ден на 10 март, когато православната църква отбелязва деня на Св. мъченица Галина. Възможно е името да произхожда от старинното "гал", което означава "мургав", "здрав". Смятало се е, че мургавите хора са по-обичани. Друга вероятност за произхода на името е глаголът "галя - милвам". И в твата случая се възприема, че притежателят на името Галина ще бъде обичан.
Галя
Галя празнува имен ден на 10 март, когато православната църква чества деня на Св. мъченица Галина. Галя е съкратена форма на името Галина. Основното послание, което носи името е свързано с това неговият притежател да бъде обичан.
19 Март

Найден
Найден празнува имен ден на 19 март. Името Найден идва от старобългарския глагол "найдам", което означава "намирам". В миналото така кръщавали намерените деца.
23 Март

Лидия
Лидия празнува имен ден на 23 март. Света Лидия е била първата християнка в Европа.
25 Март

Благовест
Благовест има имен ден на 25 март. Православната църква празнува Благовещение на този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.
Благовеста
Благовеста е женска форма на името Благовест и има имен ден на 25 март. Православната църква празнува Благовещение на този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.
Благой
Благой празнува имен ден на 25 март. На този ден църквата отбелязва празника Благовещение. Това e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, протестантство или католицизъм) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията тогава Архангел Гавраил донася на Дева Мария вестта, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Исус Христос. Името Благой има славянски произход и означава "благ,добър".
Добровеста
Добровеста празнува имен ден на 25 март, когато църквата отбелязва Благовещение. Това e празник, който се чества от всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, протестантство или католицизъм). Според Библията тогава Архангел Гавраил донася на Дева Мария вестта, че тя ще роди Исус Христос.
Евелина
Евелина празнува имен ден на 25 март. На тази дата православната църква празнува Благовещение-тогава Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди спасителя на човечеството.
26 Март

Габриел
Габриел има имен ден на 26 март, когато православието отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил. Гавриил е силният човек на Бог, произлиза oт ивритcкoтo gavhri’el. Той е един от четирите архангели в Стария Завет заедно с Михаил, Рафаил и Уриил. В Новия Завет той е ангелът, който казва на Дева Мария благата вест за предстоящето раждане на Исус. Според мюсюлманите това е ангелът, който е продиктувал Корана на Мохамед. Габриела е женска форма на името Габриел и разновидност на името Гавриил. Името има латински произход и означава "Божия крепост".
Габриела
Габриела има имен ден на 26 март, когато православието отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил. Гавриил е силният човек на Бог, произлиза oт ивритcкoтo gavhri’el. Той е един от четирите архангели в Стария Завет заедно с Михаил, Рафаил и Уриил. В Новия Завет той е ангелът, който казва на Дева Мария благата вест за предстоящето раждане на Исус. Според мюсюлманите това е ангелът, който е продиктувал Корана на Мохамед. Габриела е женска форма на името Габриел и разновидност на името Гавриил. Името има латински произход и означава "Божия крепост".
Гавраил
Гавраил има имен ден на 26-ти март. На този Православната църква отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил.
Гаврил
Гаврил има имен ден на 26-ти март. На този Православната църква отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил.
28 Март

Албена
Албена празнува имен ден на 28 март. На този ден Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български. Името Албена е измислено от писателя Йордан Йовков специялно за едноименния си разказ. По негови думи името е образувано от Абленка произхождащо от "аблен" - планински божур или "яблен" - ябълка. Затова може да се празнува и на Цветница. На латински името означава "бяла красаввица", а на арабски "ал бан"означава "хубава жена".
Бойка
Бойка е женска форма на Бойко и е произовдно от Боян. Празнува имен ден на 28 март. Тогава Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български.
Бойко
Бойко има имен ден на 28 март. Бойко е производно от Боян, по тази причина именният му ден е в деня, когато Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български. Името Бойко има славянски произход и означава "бoeн". Посланието му е да се боят от него болести и други беди.
Боян
Боян празнува имен ден на 28 март. На тази дата Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български. Името има прабългарски произход и означава "богат". Възможно е Боян да произлиза от думата "бой" или "битка" и наставка -ан, която е общоприета за български и славянски имена.
Бояна
Бояна е женския вариант на името Боян и има имен ден на 28 март. Тогава Българска православна църква чества деня на Св. мъченик Боян, княз Български.
НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1853 - роден в гр.Елена Стефан Савов Бобчев, общественик и публицист, умрял на 8 септември 1940
♣ 1878 - освободен Батак
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media