родословие, безплатно родословно дърво

РОДОСЛОВИЕ

» СЕМЕЙНАТА МРЕЖА «
твоето родословно дърво онлайн
РОДОСЛОВИЕ
УКАЗАТЕЛ:


ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
Св. мчци Трофим, Теофил и другарите им. Св. свщмчк Аполинарий, еп. Равенийски

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР
25 юли: Успение на св. Анна
26 юли: Празник на жандармерията
27 юли: Свети Великомъченик Пантелей
Пантелей пъътник / Воден Пантелей
31 юли: Св. праведни Евдоким (Богородични заговезни)

Ивановден

Йоан КръстителРаждането на Йоан Кръстител е съпроводено от чудо в семейството на свещеника Захарий и Елисавета. Архангел Гавриил се явил да възвести Захарий, че ще му се роди син - велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството. В този миг свещеникът онемял и проговорил в мига, в който се родил обещаният син - Йоан.
Според Новия завет Йоан и Исус имат роднинска връзка. Майката на Йоан - Елисавета и бабата на Исус - Анна, майка на Мария, са сестри.
Действително Йоан(на евр. "Божия благодат") станал велик светец почитан приживе от съвременниците си. И днес Йоан е считан от евреите(нехристияни) за последния старозаветен пророк. Хората се питали дали не е самия той чакания Месия.
При река Йордан той покръства Исус и посочва - "Ето Божия Агнец". Това събитие отбелязваме на 6-ти януари като Богоявление, а следващия ден е в памет на великия пророк и предтеча.


Традиции
В народните традиции празникът е известен като Ивановден. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Кумът, който е венчал или кръщавал новородените, приготвя дарове и специален обреден хляб (обкичен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец), с които се посреща младото семейство. Младото семейство посреща своите гости и занеся на кума дарове, вино, краваи и печена кокошка.
Народната традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на "мръсните дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.
На трапезата присъства варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Иван е второто по популярност мъжко име у нас. Имен ден празнуват още: Иво, Ива, Ивана, Иванкa, Иванинa, Ивет, Ивета, Ванина, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло, Ивайла,Ивона, Жан, Жанa, Яна.

По обичая те трябва да бъдат ритулно къпани в реката. Който не иска да бъде потопен във водата, трябва да се откупи, но въпреки това задължително го пръскат с вода за здраве.


Публикувано на от Булбокс Медия


НА ДНЕШНИЯ ДЕН
♣ 1674 - умрял архиепископ Петър Парчевич, роден в Чипровци около 1612
♣ 1902 - родена в Русе оперетната актриса Мими Балканска, умряла през май 1984
ИМЕН ДЕН
  контакт · права и задължения · поверителност © BulBox Media